Plante care iubesc frigul

Frigul nu ucide florile, sau nu le ucide pe toate. Exista plante care iubesc frigul. Toate acetea pot colora gradina toata toamna, pana la prima bruma si chiar dupa aceea.

In categoria de plante care rezista la frig se incadreaza cele care nu sufera la temperaturi mai mici de 10 grade Celsius. Sunt multe tipuri de plante care suporta aceste temperaturi, unele fiind chiar fericite de mediul racoros.

Plante care iubesc frigul (3)

Campanula – mai este numita si clopotelui italian, steaua Betleemului, clopotelul de gradina, iar cel mai raspandit soi este Campanula isophylla. Frunzele sunt mici si verzi, iar inaltimea plantei nu trece de 20-30 de centimetri, in ghiveci. Campanula se simte foarte bine in gradina unde creste in tufe generoase, dar si in ghiveci. Campanula de gradina creste mai inalta decat cea din ghiveci si poate ajunge la tufe dese care pot avea si un metru inaltime. In casa, in ghiveci, planteaza Campanula in vase joasa cu gura larga pentru a permite plantei sa se extina si sa faca multe flori. Campanula se simte foarte bine in locurile umbrite si rezista in mod admirabil la frig. Se simte atat de bine la temperaturi scazute incat caldura o face sa se ofileasca si sa-si piarda frunzele. Campanula infloreste fara pauza, tot anul, dar mai ales iarna si toamna tarziu, in zonele reci si alpine. Nu suporta umezeala si are nevoie de un sol fertil care sa dreneze foarte bine apa.

Plante care iubesc frigul (1)

Aspidistra Elatior – numita si Planta de Plumb, poate rezista la temperaturi de pana la 0-1grade Celsius pentru mai multe zile. Trebuie udata cu masura in aceste perioade reci. Este o planta foarte putin pretentioasa, dar nu trebuie lasata sa inghete desi poate rezista peste noapte si la temperaturi usor negative. La inceputul primaveri sau in perioade ceva mai calde o sa infloreasca spectaculos.

Ciclama – sau Cyclamen Persicum prefera temperaturile cuprinse intre 4-5 grade in timpul noptii, iar pe perioada zilei 10-19 grade. Este o planta ale carei flori sunt foarte colorate. Acestea pot fi de la lila pana la nuante de rosu inchis, de la roz pastelat la alb. Trebuie udata bine, dar are nevoie de un pamant care dreneaza bine excesul.

Crizanteme – Colorate in toate culorile toamnei de la galben, alb sau violet, pana la rosu si crizantemele raman inflorite pana toamna tarziu. Trebuie udate periodic, dar numai in zilele calde.

Plante care iubesc frigul (2)

 

Crini de toamna – Flori incantatoare, care adauga un plus de culoare in gradina ta, crinii de toamna iubesc zonele umbroase si sunt usor de intretinut. Infloresc dupa mijlocul lui septembrie si raman frumosi pana la finele lui octombrie.

Anemone – Aceste flori delicate iubesc frigul, acesta fiind si motivul pentru care infloresc când alte flori sunt deja trecute. Frunzele se asemana cu cele ale artarului, iar florile sunt roz, mov sau albe. Delicate doar in aparenta, pot face fata vânturilor reci si raman proaspete si vesele pana la mijlocul lui octombrie sau chiar mai mult daca toamna este calda.

Plante care iubesc frigul (4)

Dalia – Lungi si robuste, daliile sunt disponibile intr-o gama  variata de culori: roz, rosu, mov, galben, portocaliu. Originara din Mexic, planta se adapteaza cu succes la conditiile climatice. Dalia trebuie amplasata in locuri insorite si este bine sa fie udata zilnic. Este foarte rezistenta si face fata noptilor mai reci si ploilor lungi de toamna.

Craitele – Planta se cultiva usor si nu are pretentii fata de sol. Craitele trebuie cultivate in gradina intr-un loc insorit. Florile au nuante de galben, rosu si portocaliu. Tulpina mica si rezistenta le ajuta sa faca fata zilelor mai reci de toamna.

Sursa foto: pixabay.com/

5 comments on “Plante care iubesc frigul”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.