Plante cu nume sfinte si beneficiile lor terapeutice

ladybug-1428899_1280

In 1999, cand Papa Ioan Paul al doilea a vizitat Romania, a numit tara noastra Gradina Maicii Domnului. Poate ca asa se explica de ce la noi sunt adunate cele mai multe plante cu nume sfinte, plante care toate au proprietati medicinale miraculoase. Practic nu exista planta care sa nu fie de folos pentru ceva… Este o arta sa le cunosti pe toate!

Iata cateva dintre cele mai cunoscute plante cu nume sfinte si marile lor beneficii pentru sanatate.

Salvia, numita si Palma Maicii Domnului, este folosita in medicina populara de mai bine de 2.500 de ani, fiind, dupa cum ii spune si numele “cea care salveaza”. Legenda spune ca Maica Domnului cu micul Iisus in brate a cautat adapost la mai multe plante ca sa scape de soldatii lui Irod cand acestia o hartuiau. Singura planta care a primit-o, oferindu-i adapost in acele grele momente a fost salvia. La plecare, Maica Domnului a binecuvantat-o menind-o sa aiba puteri vindecatoare.

Preparatele din salvie, pulberea, tinctiura, otetul, uleiul volatil, infuzia, vinul, au efecte antimicrobiene, antihipertensive si antiinflamatoare, contribuind, in acelasi timp, si la scaderea nivelului de zahar din sange, calitate care o recomanda in terapia diabetului. Salvia ajuta si la curatarea sangelui si poate sa previna boala Alzheimer.

Floarea-pasiunii sau passiflora a fost numita Floarea patimilor lui Christos de catre preotii spanioli care, in secolul al XVII-lea, au ajuns in America de Sud. In corola sa, preotii au vazut obiectele suferintei fizice, ale patimilor lui Iisus Christos: coroana cu spini, cinci rani, trei cuie. Frunzele ascutite ale plantei simbolizeaza varful de lance care a strapuns trupul lui Iisus, iar cele 30 de puncte intunecate care apar pe dosul frunzei reprezinta cei 30 de arginti, primiti in dar de Iuda pentru tradarea sa.

flowers-679517_1280

Floarea pasiunii a fost desemnata planta medicinala a anului 2011, lucru stabilit de un grup de oameni de stiinta care, din 1999, in fiecare an, aleg cate o planta in functie de efectele medicinale demonstrate stiintific. Extractele din passiflora inlatura agitatia nervoasa si durerile gastrointestinale provocate de nervozitate si au un usor efect sedativ. Testele au aratat ca flavonoizii din compozitia sa calmeaza si diminueaza anxietatea.

nume sfinte

Lacramioarele sau Iarba Sfantului Gheorghe, florile primaverilor noastre, infloresc si impodobesc gradinile in aprilie, chiar de ziua Sfantului Gheorghe. Legenda spune ca, atunci cand Maica Domnului si-a vazut fiul rastignit pe crucea din Golgota, a varsat multe lacrimi de durere care rostogolindu-se in lume, s-au transformat in florile numite lacramioare, gherghite sau margaritarele.

Lacramioarele regleaza bataile inimii. Ceaiul de lacramioare se prepara turnand o cana de apa clocotita peste o lingurita de planta uscata. Amestecul se fierbe apoi zece minute si, dupa ce se raceste, se strecoara si se ia cate o lingura de cateva ori pe zi.

Lista este mult mai lunga, iar subiectul ramane deschis.

Plante ideale pentru terase si balcon
Plante cu potential toxic. E bine sa le cunosti!
Cum faci usoara viata plantelor din ghiveci

Sursa foto: pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.