Plante cu potential toxic. E bine sa le cunosti!

Exista specii de plante care sunt destinate locuintei si sunt vandute fara probleme in florarii sau magazine de specialitate, fara a fi insotite de avertismentele corecte care sa-i instiinteze pe cumparatori despre riscurile la care se expun sau fata de masurile de siguranta pe care trebuie sa le ia in cazul copiilor sau al animalelor de casa.

De exemplu plantele din specia Difenbachia, originare din tarile tropicale sunt primele de pe lista controversata a horticultorilor. Ei spun ca acestea pot dauna copiilor si animalelor de companie prin seva lor toxica. Ingerarea poate duce la inflamatii, convulsii, probleme digestive si chiar deces.

Din aceeasi categorie fac parte si alte plante, precum: colocasia, filodendronul, leandrul, edera, crinul pacii, unele specii de aloe, craciunita sau chiar ficusul. Culmea este ca unele dintre aceste plante cu potential toxic sunt si pe lista cu plante beneficie pentru casa fiind printre cele care au capacitatea de a curata si purifica aerul din casa. Unele dintre plantele toxice si cu potential periculos sunt si pe lista NASA a plantelor minunate pe care trebuie sa le ai in casa. Da! aceste plante pot sta in casa, dar este esential sa cunosti ce riscuri iti asumi si ce masuri de siguranta trebuie sa iei.

oleander-615451_960_720

 

Iata cateva dintre cele mai familiare, mai raspandite si mai cunoscute plante cu potential toxic.

Rhododendronul și Azaleea. Florile lor foarte frumoase indeparteaza orice grija, dar plantele sunt foarte toxice. Ingerarea florilor sau frunzelor poate duce la dureri abdominale, dificultati de respiratie, paralizie, coma, și chiar moartea.
Leandru. Daca vei manca din aceasta planta efectul toxic poate fi fatal. Planta este foarte periculoasa mai ales pentru copil. Simptomele de otravire includ somnolenta, ritm cardiac incetinit si agitatie.

Narcisa. Greu de spus ca aceasta floare minunata de primavara este toxica si toturi aceasta este realitatea. Cei mai periculosi sunt bulbi. Sansela ca cel mic sa-i dezgroape si sa-i manance sunt practic zero, dar daca ai un caine care este mare amator de sapat acest risc exidta mai ales pentru ca bulbi au gust dulce. Ingerati bulbii de narcisa pot provoca varsaturi, diaree, convulsii, tremor, aritmii si tulburari de ritm cardiac.
Arborele de tisa este un detaliu fabulos in orice gradina, dar nu trebuie uitat ca semintele sunt toxice. Alcaloizii din semintele de tisa pot provoca convulsii, paralizii, si, in cazuri extreme, insuficienta cardiaca.
Filodendron. Este una dintre cele mai populare plante din casa si este pe lista cu plante ideale care curata aerul din casa, dar seva poate produce iritatii serioase la nivelul pielii, ochilor si mucoaselor. Ingerata seva poate duce la umflarea gatului, dificultati de respiratie, dureri de stomac. Reacțiile severe sunt rare, dar  riscul exista mai ales in casele unde sunt copii mici si animale de companie dornice de joaca.
Hortensia. Minunata floare de gradina este o sursa de cianura naturala. Planta nu este fatala, dara daca animalele de companie ar manca florile ar putea avea probleme serioase. O punem pe lista cu plante otravitoare pentru ca putina prudenta este mereu binevenita.

Sursa foto: pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.