Pregatirea plantelor din casa pentru iarna

Pregatirea plantelor din casa pentru iarna trebuie sa inceapa undeva pe la mijlocul lunii octombrie. Ceea ce trebuie stiut este ca nu temperaturile mai scazute sunt cele care vor afecta cel mai tare plantele, ci scaderea luminii diurne. Aceasta este si cauza pentru care unele plante vor intra in repaus.

Nu le stimula sa produca flori și frunze, iarna, daca soiul are nevoie de repaus pentru ca vei ucide plantele.

Pregatirea plantelor din casa pentru iarna (2)

Fiecare tip de planta are nevoie de un tratament anume, unele au nevoie de atentie sportita, in timp ce altele au nevoie de o ingrijire minima. Iata cateva sfaturi si cateva informatii in plus care iti vor confima ceea ce stiai sau te vor ajuta sa ingrijesti mai bine plantele din casa pentru iarna.

Begonia – In perioada sezonului rece floarea trebuie udata mai rar. Lasa begonia sa creasca pana la 25 centimetri inalțime și apoi rupe varfurile, ca sa nu se inalțe prea mult și sa stimulezi indesirea tufei si inflorirea in sezonul urmator. In perioada rece din an, chiar daca sunt in casa, plantele au nevoie de o perioada de repaus astfel ca, iarna, nu au nevoie de fertilizator, pe care il vei adauga doar la finele lui ianuarie ca sa stimulezi pornirea vegetației și a florilor in noul sezon.

Cerceluș – Toamna, uda planta din ce in ce mai rar și cu cantitați din ce in ce mai reduse de apa, pentru a o pregati astfel sa intre in repaus. Peste iarna, asigura-i o temperatura de 4-10ºC și nu intra in panica daca-și pierde toate frunzele! Va reveni frumoasa si colorata in primavara. Se stimuleaza vegetația cu ingrașamant sau schimband ghiveciul si solul.

Sporul-casei – Planta de apartament, toamna și iarna trebuie așezat in locuri cu lumina intensa, la temperaturi de 13-15ºC și uda-le rar. Afaneaza pamantul, fara sa-i deranjezi radacinile, asigurand plantei un bun drenaj.

Trandafir japonez – Daca și-a petrecut vara afara, trebuie adus in casa cel tarziu la finele lui septembrie. Inainte de a aduce planta in casa, tunde-i ramurile crescute dezordonat. Daca-l așezi langa un calorifer, stropește-i frunzele cu apa sau, din cand in cand, fa-i trandafirului un duș. in sezonul rece, aflat in casa, poți inmulți trandafirul japonez prin butași.

Leandru – Trebuie adus neaparat in casa in sezonul rece, transferul e cel mai bine sa fie facut la finele lui septemebrie, sau chiar mai devreme daca afara temperatura scade sub 15 grade noapte mai multe nopți la rand. In locul de iernat, leandrul trebuie sa beneficieze de lumina și de o temperatura de cel putin 15ºC. Nu-l uda des, ci doar o data la 2-3 saptamani pune-i apa cat sa se umezeasca pamantul.

Violeta-de-Parma – O adevarata bijuterie, violeta te va bucura cu florile ei si vara si iarna. Pe timpul iernii, favorizeaza-i creșterea cu un ingrașamant lichid, o data pe luna, și așeaz-o intr-un loc luminos. Daca frunzele se pateaza, e semn ca apa cu care ai udat florile a fost prea rece. Cel mai potrivit ghiveci pentru violeta este de mici dimensiuni, iar pamantul trebuie sa fie unul nisipos.

Mușcata – Toata vara ți-a impodobit terasa si ferestrele, dar toamna trebuie pusa la adapost. Daca mușcata comuna o poți ține iarna la temperaturi de 5-10ºC, mușcata curgatoare o pastrezi la temperaturi de peste 10ºC și neaparat in locuri luminoase. In ambele cazuri, uda plantele rar, doar atunci cand pamantul este uscat in profunzime.

Tine cont si de aceste cateva sfaturi suplimentare.
– Plantele care au stat afara pot fi si chiar trebuie tunse cand intra la iernat in casa. Nu trebuie tunse prea mult doar curatate si indepartate ramurile si crengile compromise sau vatamate.
– Afaneaza bine pamantul.
– Trateaza plantele dac au au daunatori sau boli inainte de a le pune impreuna la iernat.
– Cantitatea de apa pe care o vor necesita iarna, fie ca sunt in repaos sau nu, depinde de temeperatura mediului. Cu cat este mai cald, cu atat au nevoie de apa mai multa.

Sursa foto: pixabay.com/

 

3 comments on “Pregatirea plantelor din casa pentru iarna”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.