Pregatirea plantelor din gradina pentru iarna

Pregatirea plantelor din gradina pentru iarna trebuie sa inceapa undeva pe la mijlocul lui noiembrie dar neaparat inaintea primelor nopti cu temperaturi negative.

Fiecare tip de planta are nevoie de un tratament anume, unele au nevoie de atentie sportita, in timp ce altele au nevoie de o ingrijire minima. Am adunat cateva sfaturi si cateva informatii in plus care iti vor confima ceea ce stiai sau te vor ajuta sa ingrijesti mai bine plantele din gradina pentru iarna.

Pregatirea plantelor din gradina pentru iarna

Crin – Daca bulbii au fost in repaus (august-noiembrie este o perioada de „somn“, in care crinul da semne de oboseala, se ingalbenesc și ofilesc frunzele), rupe frunzele uscate apasa bine pe sol pentru a tasa pamantul si acopera radacina cu frunze, rumegus sau paie.

Plantele perene nu au nevoie de ingrijire speciala – Tunderea sau indepartarea resturilor vegetale este suficienta, iar pentru cele sensibile acoperirea cu paie sau rumegus este tot ceea ce trebuie sa faci.

Trandafirii trebuie tunsi si musuroiți – Se face o tundere superficiala, care sa ajute planta sa reziste la ger, taierile adevarate la trandafir se fac primavara.

Crizanteleme si toate soiurile de plante tomnatice nu au nevoie de atentie speciala, taierea resturilor vegetale fiind suficienta. Le protejezi de daunatori si mucegaiuri si le ajuti, in acest fel sa treaca iarna mai usor.

Arbustii trebuie si ei ocrotiți si pregatiti pentru iarna – La finele toamnei se taie si se curata. Tufele trebuie bine ventilate, iar radacinile protejate prin musuroire sau cu frnze, pamant si rumegus.

Bougainvillea sau floarea de hartie se tunde toamna, dupa modelul arbuștilor decorativi – Tunderea trebuie sa permita aerului sa circule, iar frunzele și florile uscate sau ofilite trebuie indepartate pentru a stimula regenerarea. Radacinile trebuie neaparat bine protejate.

Curața plantele in fiecare luna, inclusv toamna tarziu si iarna, mai ales in iernile uscate cu ger si putina zapada! Daca lași afara plantele, zapada le ofera protecție ideala la ger. Inghețul uscat este dușmanul lor cel mai mare și daca vremea este de acest fel trebuie acoperite cu rogojini sau rumegus.

Sursa foto: pixabay.com/

4 comments on “Pregatirea plantelor din gradina pentru iarna”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.