Produse din casa care produc cancer

Am facut o lista cu cele mai importante produse din casa care produc cancer. Efectul si riscul vin din anumiti compusi pe care aceste produse le contin si pe care cei care locuiesc in casa le inspira sau intra in contact cu ele.

Principiul casa noastra este castelul nostru, trebuie reevaluat pentru ca obiectele si produsele din casa care produc cancer sunt din categoria celor uzuale, fiind des folosite. Identificam pericolele din casa si te indemnam sa le elimini sau sa le inlocuiesti cu produse sigure.

casa toxica

Toate aceste produse din casa care produc cancer contin formaldehida, nitrobenzen si clorura de metilen – toate substante cu risc cancerigen foarte ridicat, mai ales in urma unui contact prelungit. Partea cea mai grava este ca toate aceste substante – si multe altele, se regasesc in toate produsele din cauciuc, plastic, in coloranti, parfumuri, sampoane, sapunuri si altele.

1. Odorizante pentru casa sunt printre acele produse din casa care produc cancer. Multe odorizante au compusi cancerigeni volatili, precum si toxine extrem de periculoase care insa miros frumos. Parfumurile sintetice sunt realizate pe baza de esteri, iar acestia sunt derivati din benzen, produs dovedit a avea puternic efect cancerigen, prin inhalare. Un studiu a relevat faptul ca odorizantele de uz casnic contin substante chimice care pot agrava astmul si care afecteaza uneori ireversibil capacitatea de reproducere.

2. Lumanarile. O lumanare poate schimba complet atmosfera din casa, dar… un studiu realizat de Consumer Product Safety Commission din SUA arata ca 40 la suta din lumanarile de pe piata contin plumb care se transforma in vapori de plumb in timpul arderii lumanarii, vapori pe care cei prezenti ii inhaleaza. Plumbul este unul din metalele care produc efecte devastatoare pentru sanatate, acesta avand proprietatea de a se acumula in organism. Pentru acest motiv lumanarile sunt pe lista cu produse din casa care produc cancer. Expunerea la plumb contribuie la grave si ireversibile afectiuni hormonale (mai ales la femei), probleme de comportament, dificultati de invatare. Singura solutie pentru lumanarile care ard, in casa sunt lumanari din ceara de albine cu fitil de bumbac.

3. Obiecte de arta. Da! si acestea sunt pe lista cu  produse din casa care produc cancer. Unele dintre obiectele de arta, fie ca sunt picturi sau nu, pot contine adezivi, vopsele acrilice si solventi ce contin substante chimice care provoaca mai multe tipuri de cancer, alergii, leziuni de organe. Mai ales copiii sunt deosebit de vulnerabile la aceste toxine, din cauza metabolismului lor mult mai activ si a sistemul imunitar imatur. De regula aceste substante se consuma in cateva luni de zile de la finalizarea respectivelor opere de arta sau obiecte decorative. Pentru siguranta toate produsele de arta trebuie sa stea sub sticla, intr-un mediu perfect etans sau in camere puternic luminate (lumina activeaza eliminarea acestor noxe) si foarte bine ventilate.

4. Samponul, sapunurile, detergenti. Toate acestea sunt pe lista cu  produse din casa care produc cancer. Lista substantelor de sinteza pe care aceste produse le contin este foarte mare. Extrem de deunatoare sunt substantele cu efect antibacterian, parfumurile chimice adaugate si conservantii. Solutia este sa folosesti sapunuri naturale, sampon din produse naturale si sa tii foarte bine ambalate pungile de detergent si, neaparat, sa clatesti suplimentar rufele.

5. Mobila noua, covoarele din fibre sintetice sunt pline de aditivi si mai ales formaldehida folosita pentru prelucrarea lemnului si a fibrelor sintetice. Acestea sunt printre cele mai periculoase produse din casa care produc cancer pentru ca sunt bunuri de folosinta indelungata, iar emanatiile de gaze si noxe dureaza cel putin cateva luni. Daca ai mobila noua in casa, camera trebuie foarte bine si des aerisita. De exemplu un covor nou, o mocheta noua din fibre sintetice creste concentratia de noxe din casa cu pana la 15% in primul an si asta din cauza chimicalelor folosite la fabricarea acestora. La fel si o canapea noua, dar si mobila noua.

Atentie! Intr-o casa noua cu mobila si covoare noi, noxele sunt cu pana la 45% mai mari decat intr-o casa veche locuita cel putin cinci ani. O casa noua este o casa toxica cel putin in primi doi ani.

6. Perdele de dus din plastic  contin un record de produse chimice toxice. Partea cea mai grava este ca apa calda activeaza emisiile de substante chimice nocive, cele mai multe dintre ele cu un puternic efect volatil.

Reducerea contactului cu oricare dintre aceste produse din casa care produc cancer, nu poate decat sa fie benefic pentru sanatatea ta si  familiei tale.

Sursa foto: pixabay.com/ro

One comment on “Produse din casa care produc cancer”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.