Protejarea parchetului

Protejarea parchetului

Protejarea parchetului este esentiala pentru pastrarea acestuia. Ingrijirea parchetului se face diferit in functie de tipul acestuia.

Protejarea parchetului laminat. Este esential sa evit apa, sau in cazul in care se intampla accidente sa-l stergi foarte bine. Protejarea parchetului laminat inseamna si evitarea zgarieturilor si trantirea obiectelor grele pe parchet, pentru ca straturile acestuia se pot rupe. Spre deosebire de parchetul masiv, parchetul laminat este mai sensibil la umezeala si la diverse actiuni mecanice sau chimice. Ai grija la mutatul mobilei, la folosirea uneltelor sau a altor obiecte care pot duce la zgarierea sau lovirea podelei si la varsarea apei sau a altor substante daunatoare (soda, clor). Poti proteja parchetul de semnele lasate de mobilier prin plasarea unor bucati de cauciuc moale sub picioarele mobilei. Eviti zgarierea sau strapungerea parchetului.

Praful, pietricelele, nisipul si orice alt tip de particule abrazive, zgaraie si dauneaza parchetului. Protejarea parchetului laminat inseamna sa eviti sa circuli incaltat cu pantofi de exterior, pe parchet. Daca talpa lor este curata si bine stearsa, este in regula, dar ia in calcul ca tocurile foarte ascutite pot sa lase urme.

Pentru a pastra curat si aspectuos parchetul laminat este nevoie sa-l aspiri si sa-l cureti cu mopul. Foloseste mereu o perie moale, iar curatarea umeda se face mereu cu o carpa de bumbac, foarte bine stoarsa, inmuiata in solutii special destinate curatarii parchetului.

Protejarea parchetului din lemn masiv. In primul rand trebuie spus ca parchetul de lemn masiv este o investitie, iar protejarea si ingrijirea lui este esentiala pentru a-i pastra frumusetea. Din fericire acesta este destul de rezistent, dar chiar si asa trebuie ingrijit cu atentie.

♦ Pune bucati de pasla sub picioarele mobilierului a ajuta la protejarea parchetului.
♦ Curata parchetul cu apa putina.
♦ Elimina pete imediat ce apar. Foloseste apa carbogazoasa sau apa oxigenata sau un amestec de 1: 10 otet/apa.
♦ Nu folositi niciodata produse cu amoniac.
♦ Evita solutiile cu ceara. Imbacsesc parchetul.
♦ Strange cioburile mari cu mana (niciodata cu matura pentru ca zgaraie), iar ciodurile mici cu o bucata de miez de paine, folosita ca un burete.
♦ Zonele murdare se curata o laveta imbibata intr-o solutie speciala de curatat.
♦ Sterge zonele curatate, indiferent de solutia folosita si chiar daca instructiunile pentru respectivul produs spun ca nu este necesara stergerea, cu o carpa uscata.
♦ Improspateaza periodic (la doi-trei ani) lacul parchetului care asigura protectia impotriva radiatiei ultraviolete, care decoloreaza si pateaza parchetul in locurile batute de soare.

Sursa foto: Pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.