Radonul, ucigasul invizibil din casa

Radonul este un gaz incolor, inodor, dar radioactiv. Radonul este prezent in aerul din toate casele, iar ceea ce face diferenta este concentratia. Radonul este considerat ca fiind a doua cauza care produce cancer pulmonar dupa fumar. Radonul este un gaz radioactiv inodor si incolor care se formeaza prin dezintegrarea radioactiva a uraniului din pamant. Desi nu il poti vedea sau mirosi, radonul este prezent in toate casele, mai ales in casele noi (de 10-15 ani) fiind emis de materialele de construtie ale casei.

Radonul este prezent natural in sol, apa si in tot ceea ce inseamna materiale de constructie si nu poate fi detectat de catre om, dar patrunde in casa din fundatie si prin putul de apa si contamineze aerul pe care il respiri. in principiu orice casa, fie ca este veche sau noua, cu sau fara subsol, chiar si bine izolata poate avea probleme cu radonul. Radonul este prezent in anumite soluri si poate fi transportat prin intermediul mediilor poroase, in special prin fenomenul de convectie.

Radonul este radioactive si, deci, cancerigen iar expunerea la radon peste limitele normale este considerata a doua cauza in ordinea importantei, in ce priveste cancerul la plamani, dupa fumat.

Radonul este masurat in picocuries pe litrul de aer sau pCi/l. Aerul exterior are in general nivele de cca. 0,4 pCi/l, in timp ce nivelul mediu de radon din interiorul caselor este estimat la cca. 1,3 pCi/l. Desi se recomanda ca nivelurile de radon din interior sa nu fie mai mari decat cele din aerul dinafara caselor, este de preferat sa se ia masuri doar daca nivelul radonului din case depaseste 4 pCi/l.

In Romania sunt 16 judete unde nivelul concentratiei de radon poate produce probleme in locuinte. in plus, materialele de constructie cumparate din aceste zone pot fi intens contaminate. Cele 16 judete sunt: Alba, Arad, Bihor, Bistrita-Nasaud, Brasov, Caras-Severin, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramures, Mures, Sibiu, Salaj, Satu Mare si Timis.

Media aritmetica pentru celelalte judete din tara este de 53 Bq/m3, in comparatie cu 126 Bq/m3, medie obtinuta pentru judetele mentionate. Transilvania, in general este zona cea mai expusa la cresteri ale radonului din aer, dar si marile aglomeratii urbane: Bucuresti, Iasi, Timisoara, Constanta si Brasov.

Care sunt masurile cele mai simple care pot reduce emisiile de radon din casa.

♦ Etansarea fisurilor din podele si ziduri, si verificarea periodica a acestora.
♦ Marirea niveului de ventilare prin depresurizare prin conducte si ventilatoare.
♦ Inlaturarea dalelor de granit sau evitarea granitului in casa daca acesta provine din zone cu depozite de uraniu.
♦ Modul in care este proiectata casa, suprafata de contact cu solul, prezenta fisurilor in pereti sau podea afecteaza concentratia de radon din interior.
♦ Aerisirea frecventa a camerelor, utilizarea unitatilor de aer conditionat au un impact puternic in reducerea concentratiei de radon in interior.
♦ Fundatia alveolara si o placa de baza pe fundatie, din beton de cel putin 20 de centimetri reduc capacitatea de trecere a radonului din pamant in casa, si este una din cele mai bune si mai simple metode care reduc radonul din aerul din casa.

Se considera ca prezenta radonului in aerul caselor cu beci, pivnita sau crama este mai mare decat in cazul celor care nu au aceste accesorii, dupa cum, la modul general se considera ca in zone aflata sub sol, concentratia de radon este mai mare decat in zona de deasupra solului. Ventilata buna si constanta, precum si eliminarea infiltratiilor de apa si a fisurilor este o buna cale de preventie.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.