Sapunul de Alep – o poveste si cateva sfaturi

Sapunul de Alep (Aleppo)  este pe buna dreptate un produs remarcabil. Nu degeaba este unul dintre cele mai vechi si mai folosite produse de ingrijire din lume. Se presupune ca procesul de fabricare al sapunului a luat nastere in regiunea numita Levant (Alep fiind orasul cel mai mare din regiune) si apoi preluat – dupa primele cruciade – si in partea de vest de Europa.

Sapunul de Alep se prepara printr-o procedura fierbinte. Uleiul de masline este adus intr-o cuva mare si cufundat in pamant, alaturi de apa si lesie. Sub ciubarul respectiv este un foc subteran care incalzeste continutul pana la fierbere, proces care dureaza trei zile. In tot acest timp, uleiul reactioneaza cu celelalte doua componente, pana ce devine un sapun lichid gros.

La final, se adauga uleiul de dafin si, dupa ce este omogenizata, intreaga compozitie este luata din cuva si turnata pe o coala mare de hartie cerata intinsa pe podeaua fabricii. In aceasta faza, sapunul se prezinta ca o suprafata plata si verde. Se lasa sa se raceasca si sa se intareasca timp de o zi. In tot acest timp, lucratorii “calca” sapunul cu niste scanduri de lemn, legate de picioare, pentru a netezi si a subtia stratul de sapun.

sapunul de Alep (2)

Urmeaza taierea sapunului, care se face de catre trei muncitori si un dispozitiv rudimentar, dintr-o parte in alta, pana cand intreaga masa se imparte in cuburi individuale. Fiecare cub este apoi stantat cu numele familiei producatoare.

Bucatile astfel obtinute sunt apoi asezate in niste forme cilindrice esalonate, pentru a permite o expunere cat mai mare la aer. Odata uscate, cuburile de sapun sunt asezate intr-o camera subterana speciala, unde vor fi “invechite” timp de un an.

Acest procedeu atrage dupa sine mai multe schimbari chimice. In primul rand, si cel mai important, continutul alcalin al sapunului (alcalinele care nu au reactionat cu uleiul in timpul saponificarii) se descompune la reactia lenta cu aerul. De asemenea, umiditatea sapunului se reduce si ea, ceea ce-l transforma intr-o bucata care se consuma greu.

In final, culoarea sapunului se transforma la suprafata intr-un auriu pal, in timp ce in interior va ramane verde.

Principalele ingrediente continute de sapunul de Alep sunt uleiul de masline si uleiul de dafin.

sapunul de Alep (1)

Uleiul de masline folosit este rezultat prin presarea resturilor folosite la uleiul de consum, altfel spus din samburi de masline, si este verde datorita clorofilei. Acest ulei este atat de intrebuintat pentru ca este ieftin. Dupa saponificare, uleiul de masline pierde multe din calitatile sale intrinseci. Cu toate acestea, continutul ridicat de vitamina E ramane intact pana ce produsul este finit.

In schimb, uleiul de dafin este unul foarte scump si este obtinut, prin diferite mijloace, din cea mai mare parte a arborelui. Se spune despre acest ulei ca are proprietati antiseptice si antioxidante. De asemenea, este si cel care ii da parfum sapunului.

sapunul de Alep (4)

Sapunul de Alep este exceptional pentru piele. Nu face spumă, dar este plin de vitamina E si de compusi care hidrateaza. Sapunul de Alep este cu adevarat bun numai daca a stat la ”imbatranire” cel putin 8-9 luni, pentru ca doar asa are un Ph bun pentru piele. Având doar ingrediente naturale sapunul de Alep este o binefacere, nu dauneaza pielii, nu strica apa.

Sursa foto: pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.