Sfaturile bunicii. Trucuri excelente utile in bucatarie pe care trebuie sa le stii

Niciodata nu strica sa stii aceste trucuri excelente utile in bucatarie. Nu se stie niciodata cand ai nevoie de ele!

♥ Produsele de patiserie raman fragede si rezistente mult timp, daca sunt unse pe deasupra cu miere. Ea atrage umiditatea si ucide bacteriile.
♥ Dulceata de struguri devine cu mult mai gustoasa, daca atunci cand o fierbem punem in ea doua frunze de menta.
♥ Mararul trebuie spalat cu mult inainte de a fi folosit ca decor pentru oua umplute sau sendviciuri. Cand e ud, se lipeste si e urat.
♥ Saramura in care s-au acrit castravetii nu trebuie niciodata aruncata, fiindca da un gust minunat cand e pusa-n salate.
♥ Omleta si papara de ou sunt mult mai gustoase, daca in uleiul incins in care urmeaza sa fie prajite se caleste mai inainte o ceapa tocata marunt.

♥ Ceapa taiata in doua tine mai mult, daca se unge pe fata interioara cu un strat subtire de unt.
♥ Fripturile devin cu mult mai gustoase daca inainte de a fi puse pe gratar sunt trecute rapid printr-un clocot de apa, apoi sunt bine zvantate intr-un prosop.
♥ Zaharul face friptura crocanta. Inainte de a pune carnea pe gratar, presarati-o cu un praf de zahar. Se rumeneste repede si devine crocanta, fara sa-si schimbe gustul.
♥ Lamaile suculente se cunosc dupa coaja subtire.
♥ Aluatul pentru gogosi (haiosi) nu se lipeste de fundul tavii daca o ungem bine cu apa rece.
♥ Prajitura cu branza creste foarte frumos daca la jumatatea timpului de coacere o scoatem din cuptor si-i desprindem marginile cu un cutit, bagand-o apoi la loc.

♥ Usturoiul se curata foarte repede daca se freaca capatana sub jet de apa rece sau se tin cateii intr-un castron cu apa rece, vreme de 5-10 minute.
♥ Mierea de albine se verifica daca este naturala cu ajutorul unui creion chimic. Daca nu se coloreaza, inseamna ca mierea nu are nici un adaos.
♥ Maslinele sunt cu mult mai gustoase daca inainte de a la pune in borcan cu ulei, le oparim de 3-4 ori (aruncam apa), apoi le racim si le punem cu ulei in borcane.
♥ Pestii cu solzi mici se curata mai usor daca se tin cateva clipe in apa rece.
♥ Ouale crapate nu-si pierd albusul daca sunt fierte in apa cu sare.

♥ Laptele nu se mai strica, oricat de cald e afara, daca se pune in el o lingurita de bicarbonat (nu-i schimba gustul).
♥ Faina se pastreaza mai multa vreme in conditii bune daca e tinuta in borcane de sticla si nu in pungi de hartie.
♥ Vasele din material plastic (imbacsite) se curata foarte bine cu un burete si sapun de casa.
♥ Mamaliga nu mai face cocoloase daca in loc sa o punem sa fiarba in apa, o amestecam inainte (200 gr. malai cu un litru de apa, o lingurita de untdelemn si sare) si o punem sa fiarba, amestecand din cand in cand.
♥ Maioneza nu se mai taie daca la inceput se freaca bine galbenusul cu o lingurita de mustar. Uleiul poate fi pus fara grija (nu picatura cu picatura).

trucuri

♥ Fructele care urmeaza sa fie introduse in budinci sau sufleuri trebuie mai intai sa fie bine apasate cu mana intr-un castron. Indepartarea sucului asigura o calitate mai buna a preparatelor.
♥ Papanasii devin deliciosi daca puneti in compozitia lor doua linguri de untdelemn.
♥ Toate preparatele cu spuma de albus se coc astfel: primele 5 minute la foc mic, apoi la foc mare, pana cand suprafata se aureste frumos.
♥ Aluatul folosit la prajiturile cu fructe, trebuie presarat cu putina faina si zahar, si copt 5 minute in cuptor. Apoi se scoate, se pun repede fructele si se introduce din nou.
♥ Sfecla fiarta se curata mai usor de coaja, daca o tineti cateva secunde sub jet de apa rece.
♥ Ochiurile nu se mai lipesc de tigaie daca inainte de a le pune, presarati in uleiul fierbinte un praf de faina, pe care il lasati sa se rumeneasca.

♥ Pestele nu se mai lipeste nici el de gratar daca inainte de preparare se trece prin ulei cald.
♥ Galustele pentru supa devin pufoase daca punem in compozitie putin praf de copt stins cu zeama de lamaie.
♥ Capsunile si fragii pentru dulceata raman intregi si tari daca inainte de a le pune la fiert, le stropim cu suc de lamaie.
♥ Friptura tare se stropeste cu 1-2 linguri de otet si devine foarte frageda.
♥ Planseta de framantat aluat se albeste frumos daca e frecata cu jumatati de lamaie inmuiate in sare. Clatiti-o si stergeti-o.
♥ Laptele afumat se trece repede in alt vas si se acopera cu o panza umezita.

♥ Maduva din osul de vita nu se mai risipeste in supa daca inainte de a o pune la fiert bagam in ea (la ambele capete) cateva bobite mari de sare grunjoasa.
♥ Cutia pentru cuburi de gheata nu se mai lipeste de congelator daca ii ungeti fundul cu putin untdelemn.
♥ Salata de castraveti devine mai gustoasa si mai digerabila daca in sosul de untdelemn si otet se mai adauga si o lingurita de mustar.
♥ Mirosul de usturoi dispare daca imediat dupa ce l-am mancat luam in gura si mestecam incet putin unt proaspat.
♥ Salata verde ramane proaspata doua zile daca o taiem deasupra coceanului si o punem pe o farfurie cu apa.
♥ Carnea fripta la gratar pe foc de lemne dobandeste un gust excelent daca se presara peste carbunii incinsi frunze de dafin, rozmarin, sau boabe mici de ienupar.

♥ Faina nu mai face cocoloase cand o amestecam cu apa sau lapte daca punem in compozitie o priza de sare.
♥ Peretele nu se mai darama cand batem cuie daca inainte lipim in locul dorit un scoci transparent asezat in forma de cruce (din doua bucati)
♥ Cafeaua naturala are o aroma mai accentuata daca, ianinte de a o folosi, o incingem putin intr-o tigaie, impreuna cu cateva cristale de sare grunjoasa.
♥ Mierea nou cumparata nu se pune niciodata peste mierea veche, ramasa in borcan. Fermenteaza.
♥ Lumina depreciaza calitatea mierii. Ea trebuie pastrata la intuneric sau in vase opace (pamant, aluminiu) sau din sticla de culoare inchisa.
♥ Vasul cu miere nu se pune niciodata alaturi de vasul cu sare, fiindca va fermenta.
♥ O bucatica de paine infipta intr-o furculita inlocuieste cu succes pana de gasca cu care se ung tigaile in care se fac clatite.

♥ Praful de copt se cerne odata cu faina, pentru a se raspandi cat mai uniform in aluat.
♥ Apa in care fierbem macaroanele nu se mai revarsa daca ungem gura oalei cu untura sau untdelemn.
♥ Maioneza nu se taie daca inainte de a incepe sa o frecam, bagam langa celelalte ingrediente si o bucatica de cartof fiert, ras.

Sursa foto: pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.