Sindromul casei bolnave – ce este si cum se trateaza

Exista un cumul de afectiuni care sunt reunite sub denumirea de sindromul casei bolnave. Casa bolnava ne imbolnaveste! Zi de zi traim in propriile case, dar niciodata nu ne-am intrebat de ce in unele cazuri ne imbolnavim fara sa ne dam seama de la ce au aparut simptomele. Ceea ce ignoram de fiecare data face parte din viata noastra si ne-o poate afecta daca nu gasim o solutie.

Aerul este cel care ne da una dintre cele mai necunoscute boli, care in unele cazuri poate deveni chiar si fatala: sindromul casei bolnave.

“Sindromul casei bolnave” este un termen care a fost inventat de americani. In natura, noi respiram un aer in care concentratia de dioxid de carbon este de 350 si 400 de parti pe milion (ppm). Sigur ca intr-un apartament nu poate fi niciodata atat. Americanii au stabilit ca limita maxima pentru acest gen de “toxicitate” sa fie de 800 de ppm.

Acest sindrom se manifesta prin afectari ale gustului, ale mirosului, senzatii de voma si ameteli sau inrosirea ochilor. Daca se sta mai mult se poate ajunge si la astm bronsic. Acste manifestari pot aparea din cauza radonului sau chiar si din cauza BCA-ului care este foarte toxic. La acestea se mai adauga si lacul de la mobile care este foarte iritant sau chiar si substantele care se afla in textile.

Sindromul casei bolnave impune rezolvarea a catorva probleme. Prima problema este concentratia de dioxidul de carbon, la care se adauga si noxele. La cele doua elemente se adauga si umiditata care favorizeaza mucegaiul. Nivelul normal de umiditate pe care ar trebui sa-l avem in casa ar trebui sa fie intre 40 si 60%. In acest domeniu de umiditate, organismul se simte foarte bine, nu apare mucegai si totul e perfect. Limitele sunt relativ largi valoarea ideala depinzand de temperatura.

Citeste si: Casa ta este o casa sanatoasa?

A treia problema tine de ionizarea aerului. Un aer care nu este incarcat din puncte de vedere ionic nu mai poate satisface nevoile plamanului. Toate aceste lucruri se pot evita prin introducerea de aer in casa.

Toate aceste criterii influenteaza calitatea aerului din casa si pot declansa sindromul casei bolnave.

Cum poti ameliora problema?

  • Aeriseste frecvent casa.
  • Lasa soarele sa intre in casa – O ora de soare direct imbunatateste aerul din casa pentru cel putin 48 de ore.
  • Evita umezeala si aplica solutii care scad umiditatea din casa (hota la bucatarie, dezumidificatoare)
  • Tine bine inchise toate recipientele cu solutii toxice.
  • Este important ca in case sa existe o sursa constanta de aer proaspat, fie iarna fie vara.
  • Elimina constant mucegaiurile prin solutii eficiente.
  • Curata si schimba constant filtrele aparatelor de aer conditionat si verifica sistemele de incalzire.
  • Identifica sursa oricaror mirosuri neplacute din casa si elimina cauza lor.

Sursa foto: pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.