Stilul suedez – principiile de baza

Stilul suedez - principiile de baza

Amenajarile suedeze, sau mai corect amenajarile nordice, au devenit un fel de etalon. Sunt simple, comode, practice, dar mai ales exceptional de frumoase. Desi ca idee este foarte usor sa amenajezi un interior in stil suedez, in fapt este putin mai complicat decat pare la prima vedere. Exista niste secrete ale retetei suedeze, si le enumeram in cele ce urmeaza. Tu ce stii despre stilul suedez?

Unul din cele mai complicate amanunte este acela ca trebuie sa te limitezi la foarte putine elemente de decor, ceea ce pentru niste europeni balcanici ca noi este relativ greu de realizat. Chiar daca nu atinci perfectiunea, daca aplici secretele retetei suedeze la tine in casa o sa fie placut, elegant, tonic si… suedez.

Regulile de baza pentru amenajarea spatiilor mici

Stilul suedez - principiile de bazaExista cateva sabloane care pot intra pe lista cu secrete ale retetei suedeze. Acestea sunt: monotonia cromatica, pereti albi sau gri-albi, podele de lemn in culori accentuate, piese de mobilier minimaliste, simple, dar functionale, covoare mici, intr-o singura culoare, ferestre fara perdele, cu draperii simple sau cu perdele vaporoase simple si albe, lampi care definesc logica si functionalitatea unui spatiu, biblioteci si/sau rafturi simetrice si compacte, scaune zvelte si accente de culoare vii. Culorile de baza ale decorului general care urmareste principiile retetei suedeze sunt alb, gri, albastru marin, negru, maro, iar culorile de accent sunt vii si intense (rosu, verde aprins, mov, violet).

Un alt secret al retetei suedeze este acela ca piesele de mobilier sunt multifunctionale, iar principiul de baza este ”nimic in plus”. Pe acest principiu sunt alese si detaliile de decor, care de cele mai multe ori sunt la randul lor functionale si utile.

Cele mai obisnuite detalii de decor pentru amenajarile dupa reteta suedeza sunt ceasurile, fotografiile, vazele cu flori, ghivecele pentru plante. Lipsesc pernele de decor sau sunt extrem de putine, lipsesc pernele de pe scaune, bibelourile de orice fel, fiind preferate cartile si orice alte obiecte decorative cu utilitate.

Stilul suedez merge pe simplitate combinata cu materiale naturale. Blaturile din baie si bucatarie sunt din piatra, se foloseste gresie si faianta, care respecta acelasi cod cromatic, parchet veritabil sau dusumele clasice din lemn. Lemnul este un material foarte prezent in decorul suedez, iar acesta este aproape mereu natural, in culoarea sa. Singura innobilare a lemnului este slefuirea foarte riguroasa si lacuirea.

Redecorezi? Foloseste sfaturile noastre

Stilul suedez - principiile de bazaMesele de lucru sunt mari, multifunctionale (un capat al mesei poate sa fie biroul de acasa, iar celalalt locul de luat masa), logica amenejarii speculeaza cu gust si simt practic toate spatiile care devin utile locuri de depozitare. Sertarele sunt rare, fiind preferate cutiile de depozitare asezate pe rafturi. Sunt mai eficiente si au si un impact decorativ puternic, sunt mobile si pot sa-si gaseasca mereu un loc in casa.

Reteta suedeza face economie la piesele de mobilier, nu aglomereaza spatiul, dar in acelasi timp foloseste cu randament maxim toate corpurile de mobilier. Reteta suedeza da importanta maxima detaliilor. Fiecare camera sau zona din casa va avea propria sa culoare de accent, iar peretii, mereu perfect albi sau vag gri sunt decorati cu lucrari de arta (fotografii de autor, arta contemporana).

Secretele obiectelor din casa ta

In loc de final o precizare: nici un decor amenajat dupa reteta suedeza nu este complet fara plante. Preferate sunt cele bogate, cu frunze verzi.

One comment on “Stilul suedez – principiile de baza”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.