Streptocarpus, floarea trompeta

Streptocapus este o planta de interior spectaculoasa careface flori din mai pana in septembrie. Florile sunt mari, spectaculoase, ccare seamana cu niste trompete. Streptocapus vine din Africa, este ruda buna cu Violeta africana, insa este mult mai spectaculoasa. Ingrijirea nu este complicata dar sunt cateva reguli si o rutina care trebuie respectate.

Desi este o planta specifica zonelor aficane, Streptocarpus nu suporta udarile frecvente si abundente. Daca vrei sa prelungesti viata plantei, este recomandat sa uzi solul doar atunci cand este usor uscat la suprafata. Asigura-te ca apa nu stagneaza la suprafata, altfel radacinile plantei ar putea avea de suferit.

Streptocarpus este o planta care iubeste umbra, dar si lumina indirecta a soarelui. Prin urmare, este indicat sa asezi ghiveciul undeva aproape de fereastra, in asa fel incat razele soarelui sa nu ajunga direct la frunze. Cel mai bine ferestrele dinspre nord sau vest. In plus este genul de planta care poate sta in interior, nefiind nevoie de lumina directa a soarelui.

Odata cu venirea toamnei si pe masura ce soarele se arata tot mai rar, poti muta Streptocarpus mai aproape de fereastra, pentru a beneficia de mai multa lumina. Aceasta planta de interior te va avertiza rapid cand conditiile pe care i le oferi nu ii sunt pe plac. De exemplu, daca nu este multumita de amplasare, frunzele vor incepe usor, usor sa se ofileasca, iar florile-trompeta vor cadea.

Pana la venirea iernii, este recomandat sa fertilizezi Streptocarpus o data pe luna cu o substanta bogata in fosfat. In timpul iernii, planta va intra in hibernare, astfel ca nu va mai fi nevoie sa o fertilizezi.

Streptocarpus se dezvolta cel mai bine atunci cand beneficiaza constant de o temperatura de aproximativ 20 de grade Celsius. In lunile reci de iarna, planta are nevoie o o temperatura mai joasa, de aproximativ 14 grade Celsius. Atunci cand temperatura este prea ridicata, Streptocarpus va avea aceleasi manifestari ca in cazul asezarii nepotrivite, adica i se vor ofili frunzele, iar florile-trompeta vor cadea.

Atunci cand beneficiaza de cele mai bune conditii si de o ingrijire corespunzatoare Streptocarpus infloreste de primavara pana spre finalul toamnei.

Streptocarpus este o planta de clima tropicala care se intalneste des in tari din Asia si Africa. La noi se cultiva ca planta de Florile pot sa fie albe, roz, mov, albastru-violet sau combinatii de alb cu violet la unele specii. Planta are tindinta de a se dezvolta in forma de tufa. Trebuie tunsa, dar cu masura si atentie, inainte de inflorire. Tunderea frunzelor stimuleaza productia de flori, dar este bine sa o faci doar o singura data intr-un an.

Streptocarpus se planteaza in ghivece putin adanci, dar largi. Planta are nevoie de un pamant fertil caruia sa i se asigure conditii de a nu mentine apa in exces, ceea ce ar putea duce la putrezirea radacinilor. Puteti asterne un strat de pietris la baza ghiveciului.

Citeste si:
Violeta de Parma – cea mai iubita floare
Florile din balcon

Sursa foto: Pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.