Tigaile de fonta, mereu cea mai buna alegere

Tigaile de fonta pot parea demodate, dar sunt foarte utile in bucataria moderna: conduc foarte bine caldura, pot fi folosite atat pe aragaz, cat si in cuptor si rezista cel putin patru decenii.

Tigaile de fonta sunt una dintre cele mai bune alegeri pentru bucatarie. Au cateva avantaje care le fac net superioare oricaror tigai moderne si sunt extrem de accesibile in ceea ce priveste pretul.

tigai de fonta (1)

Poti sa gatesti cu putin ulei. Luciul pe care il au vasele de fonta arata ca sunt antiaderente si poti folosi mai putin ulei pentru a prepara mancaruri prajite. Pentru a da acel luciu suprafetei tigaii, pune un strat gros de sare si pune apoi ulei, cat sa se imbibe sarea, astfel incat sa formeze o pasta. Lasa pe foc tigaia pana iese fum. Goleste apoi tigaia si foloseste un pumn de servetele de hartie pentru a freca interiorul vasului pana este complet netezit. Pentru curatarea vaselor de fonta nu folositi niciodata detergent. Trebuie curatate cu apa fierbinte si o perie aspra, iar apoi stergi vasul cu servete de hartie pana este curat.

Toate vasele antiaderente, poate mai putin cele ceramice contin perfluorocarburi (PFC), substante care au fost asociate problemelor la ficat, cancerului, unor probleme de dezvoltare, dar si menopauzei timpurii. PFC-urile trec in mancare in timpul folosirii vaselor respective, cand tigaia este incinsa sau daca tigaia este zgariata (de asta este total nerecomandat sa umbli in tigaile cu tefon cu instrumente ascutite care pot deteriora pelicula de teflon; un vas de teflon deteriorat este foarte daunator sanatatii). Tigaile de fonta sunt o alternativa sanatoasa la celelalte vase antiaderente.

Fonta nu elibereaza substante chimice nocive in mancare, dar poate elibera mici cantitati de fier. Lipsa fierului este o problema larg raspandita in toata lumea, in special in randul femeilor. Pregatirea mancarii, in special a unui preparat acid precum sosul de rosii, intr-un vas de fonta, ii poate spori continutul de fier cu pana la de 20 de ori.

Dau tigaie cu teflon pe tigaie de fonta!

Sursa foto: pixabay.com

One comment on “Tigaile de fonta, mereu cea mai buna alegere”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.