Trei legume usor de cultivat

Toate legumele se cultiva usor atata vreme cat investeti constant munca si grija in gradina de legume. Nu-i nevoie de munca sustinuta ci de putina atentie, in fiecare zi. Oricum se spune ca munca in gradina (de legume sau de flori) este una dintre cele mai simple, mai eficiente si mai sanatoase activitati fizice pe care le poti desfasura.

Aceste trei legume usor de cultivat chiar sunt usor de cultivat si se adapteaza bine la aproape orice fel de sol.

Te poti apuca de cultivarea acestor legume chiar daca ai o suprafata de pamant disponibila de 20-25 de metri patrati de doar si daca parcela primeste suficienta lumina de la soare.

Trei legume usor de cultivat (4)

Spanacul. Creste repede, usor, nu are nevoie de un pamant foarte bogat, dar prefera un sol alcalin are nevoie insa de lumina si apa curata si de conditii bune de temperatura. il poti semana la finele lui martie si il culegi la inceputul lui mai. Poti avea chiar doua recolte, pentru ca il poti semana si la finele lui august pentru o recolta de toamna, la mijlocul lui septembrie.

Spanacul este productiv si are un continut ridicat de acid folic, fier, calciu, magneziu, zinc, fosfor, potasiu si sodiu, multe vitamine si este o excelenta sursa de clorofila, beta-caroten si luteina. Culege spanacul inainte de maturitatea lui, tot dintr-o data. Il poti congela ca atare, imediat dupa recoltare si isi va pastra 90% din proprietati.

Trei legume usor de cultivat (3)

Salata clasica si toate soiurile de salata se pot cultiva foarte usor in gradina. Este suficient daca vei planta cateva cuiburi, pe care sa le improspatezi periodic cu seminte si vei avea salata bio, toata vara.

Se planteaza la inceputul lui martie, creste in circa o luna jumatate primavara, si in doua saptamani vara, pana toamna in octombrie pentru ca pamantul este cald. Semintele de salata verde se cultiva la distante de 14-20 centimetri intre ele, astfel incat sa se dezvolte armonios. Are nevoie de apa, lumina, un sol bogat si de ingrasaminte pentru recolta a doua si urmatoarele. Evident este recomandat sa folosesti numai ingrasaminte organice.

Trei legume usor de cultivat (1)

Rosiile. Desi poate parea complicat sa cultivi rosii, dar dupa ce vei experimenta aceasta cultura o sa vezi, ca este mult mai usor decat iti imaginezi. Dintr-un cuib de rosii vei avea circa 25 de kilograme de rosii. Nu cresc toate odata, dar din trei cuiburi de rosii, ridicate fiecare pe un spalier iti poti asigura necesarul de rosii bio pentru consumul propriu.

Intotdeauna, rasadurile se planteaza in gradina numai dupa trecerea inghetului (la finele lui martie, inceputul lui aprilie), la o distanta cuprinsa intre 60 si 90 centimetri, in sol fertil (trebuie ingrasat cu compost) si foarte bine drenat. Pentru a creste armonios, rosiile au nevoie de cel putin opt ore de soare pe zi.

Sursa foto: pixabay.com

4 comments on “Trei legume usor de cultivat”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.