Trucuri in bucatarie. Cele mai bune

Avem trucuri in bucatarie. Cele mai bune, care te vor ajuta sa iesi din situatiile dificile din bucatarie si sa faci totul perfect. Momente critice in bucatarie au chiar si marii bucatari… Si ei stiu aceste trucuri!

1. Ce creveti sa alegi pentru a fi cat mai proaspeti. Crevetii pe care ii gasesti la unele supermarketuri stand pe paturi de gheata sunt de fapt mai putin proaspeti decat cei congelati, desi multi cred invers. La fel este valabil si pentru peste si alte produse “pe gheata”. Si asta deoarece, pentru a-i conserva pe parcursul transportarii, cei mai multi comercianti ii congeleaza la scurt timp dupa ce sunt “pescuiti”. Iar odata ce sunt decongelati, cum se intampla adesea cu cei de pe paturile de gheata, crevetii nu sunt buni mai mult de doua zile. Prin urmare, mai sigur este sa alegi varianta congelata, pe care sa ii dezgheti cand ai tu nevoie.
2. Cum sa eviti ca o placinta sa nu se innegreasca deasupra. Daca vrei ca partea de deasupra a unei placinte sa nu se innegreasca tine cont de urmatorul truc: taie o folie de aluminiu cu o suprafata de circa 70 de centimetri patrati (sau cat ai nevoie pentru forma ta – rotunda), si impatureste-o in doua, si apoi iar in doua pana formezi un patrat, ca in imaginea de mai jos; taie apoi cu o foarfeca circa un sfert din suprafata patratului, in forma de semicerc, incepand cam de la 7-9 centimetri de coltul impaturit. Despatureste apoi foaia si pune-o deasupra tavii, pentru a verifica daca golul facut de tine se potriveste pe suprafata placintei in asa fel incat folia sa acopere doar marginile ei, care de obicei se innegresc cel mai repede. Daca golul este prea mic, impatureste din nou foaia si mai taie putin (important este sa nu tai prea mult de la inceput). Pune apoi folia peste placinta, bagand marginile sub tava, ca sa nu se deplaseze, si apoi da placinta la cuptor cat timp trebuie.
3. Cum sa tai usor un tort de inghetata. Daca il scoti imediat din congelator, un tort de inghetata poate fi greu de taiat, iar daca astepti sa se mai inmoaie se si topeste. Cel mai usor este insa sa folosesti un cutit pe care sa il incalzesti in apa fierbinte inainte. Feliile obtinute in acest mod vor avea si margini perfecte, aratand foarte bine. Reincalzeste lama cutitului inainte de a taia o noua felie.
4. Cum sa faci o salata cu cateva ore inainte de masa, fara sa capete un aspect neplacut. Daca vrei sa faci o salata cu cateva ore inainte de masa, cel mai probabil va arata destul de urat pana la momentul in care va fi consumata. Pentru a evita insa acest lucru poti apela la urmatoarea strategie: pune intai sosul de salata pe fundul bolului, dupa care adauga legumele mai tari (tocate), cum ar fi castravetii, ridichile, ardeii, si apoi pe cele mai moi, cum ar fi rosiile. Pune deasupra cateva frunze de salata verde, tocate, si acopera bolul cu un servetel de hartie mai gros si usor umed si nu amesteca ingredientele. Pune bolul la frigider, iar inainte de masa scoate-l, adauga cateva crutoane si amesteca. In acest fel salata poate arata bine si dupa ce a stat 10-12 ore la frigider.
5. Cum sa pastrezi crocanta o carne prajita. Daca prajesti spre exemplu pui si vrei sa ramana crocant, nu aseza bucatile pe o farfurie deoarece caldura degajata va genera aburi in contact cu farfuria, iar acestia vor inmuia partea de jos a fripturii. In schimb, pune bucatile pe un mic gratar, care va lasa aerul sa circule si le va pastra crocante pentru mai mult timp.
6. Cum sa razi branza semi-moale. Branzeturi ca mozzarella se dau foarte greu pe razatoare deoarece sunt mai moi. Daca ai nevoie insa sa faci acest lucru, poti pune la congelator bucata pe care o vei rade, circa o jumatate de ora.
7. Cum sa cureti tigai arse fara sa freci. Daca vrei sa nu mai freci la cratite si tigai arse le poti curata si altfel: pune apa cat sa acopere fundul si adauga un sfert de ceasca de bicarbonat de sodiu; fierbe apoi lichidul pana cand se evapora aproape integral; ar trebui sa ramana in urma un strat pe care sa il poti sterge usor cu un servetel, dupa care poti spala tigaia.
8. Cum sa prepari legume si peste la aburi, fara un aparat special. Daca vrei sa faci legume la aburi, desi nu ai un aparat special, pune apa intr-o cratita mai joasa pana acoperi cam trei centimetri din inaltimea ei, si asaza o strecuratoare pe cratita (apa nu ar trebui sa treaca de fundul strecuratoarei). Pune apoi legumele in strecuratoare, acopera cratita cu un capac, si fierbe apa din ea pana cand legumele se inmoaie. Daca vrei sa prepari peste la aburi, pune apa tot cam de trei centimetri, dar de data asta intr-o tigaie mai intinsa. Asaza o farfurie termorezistenta inauntru (apa sa nu treaca de marginea farfuriei) si pune pestele pe farfurie dupa care poti fierbe apa pana cand carnea se inmoaie.
9. Cum sa scoti samburii de la masline cu ajutorul unui cutit. Daca ai nevoie de cateva masline fara samburi pentru o salata spre exemplu si nu vrei sa folosesti din acelea luate din comert, care de multe ori au interiorul mai aspru din cauza faptului ca este expus mult timp la sare, poti scote samburii foarte usor acasa. Aseaza maslinele pe un tocator si cu lama mai lata a unui cutit apasa pe ele pana se despica. Daca nu se despica din prima rostogoleste-le putin in sus si in jos pana cand se despica, iar samburele poate fi tras usor din interior.

Sursa foto: pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.