Vascul: istoric si proprietati medicinale

Vascul, semn de noroc pentru casa

Vascul este nelipsit in perioada sarbatorilor de iarna, impodobind casele de la Craciun pana spre finele lui ianuarie, caci simbolizeaza norocul, dragostea si prosperitatea. Unul din motivele pentru care vascul este considerat o planta a Sarbatorilor de iarna este faptul ca fructele lui se coc in decembrie.

Ce trebuie sa mai stii insa despre vasc?

Familia vascului cuprinde  in jur de 100 de specii, dintre care cel mai cunoscut este Viscum album (vascul european). Phoradendron serotinum (vascul american) este un alt tip de planta, asemanatoare vascului cu care ne-am familiarizat deja.

Cuvantul grecesc phoradendron inseamna „hoţul copacilor”. Vascul european este o planta semi-parazita care se poate dezvolta cu ajutorul a peste 200 de specii de arbori, dintre care cel mai cunoscut este stejarul. Invazia acestei plante duce, uneori, la moartea copacului gazda.

Creste direct pe scoarţa copacilor, crengile lui putand atinge 80 de centimetri lungime. Frunzele sunt vesnic verzi, iar fructele lui, de forma unor mici bobiţe, pot fi albe, galbene, portocalii sau rosii atunci cand se coc.

Vascul este o planta foarte toxica pentru oameni, dar reprezinta o importanta sursa de hrana pentru multe specii de pasari. De fapt, acesta este si modul prin care se inmulţeste: seminţele lipicioase se prind de ciocul sau de penele pasarilor, fiind transportate pe alţi copaci gazda. De la acestia sustrage doar apa si substanţe minerale, caci frunzele sale vesnic verzi pot face fotosinteza.

Aceasta planta este considerata de unii ca fiind o planta magica. Druizii, preoţii celţilor, considerau vascul o planta magica cu puteri tamaduitoare. il culegeau din copaci cu un cuţit de aur, il inveleau intr-o ţesatura subţire si alba si il ofereau ca ofranda zeilor, impreuna cu animale sacrificate in cadrul aceluiasi ritual, pentru a aduce fericire si prosperitate.

In ţarile nordice, crenguţele sale erau agaţate in grajd sau de streasina casei pentru a feri caminul de spiritele rele sau pentru a feri de trasnet. La noi, in popor, vascul este considerat iarba de leac folosita pentru cresterea fertiliatii.

De asemenea, vedeta acestui articol este si planta medicinala. Putini stiu ca proprietatile vascului ca planta medicinala variaza dupa pomul pe care il paraziteaza. Vascul cu proprietați benefice este doar cel care se dezvolta pe mar, par, prun, brad, gutui, pin, mesteacan, trandafir si frasin. Cel mai valoros vasc este cel crescut pe mar. Vascul care paraziteaza arțarul, salcia, teii, stejarul si nucul este toxic si nu poate fi consumat. La fel de important este ca un tratament cu orice derivat din vasc se face numai cu sfatul medicului.

Sursa foto: pixabay.com

2 comments on “Vascul: istoric si proprietati medicinale”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.