Violeta de Parma – cea mai iubita floare

violeta de parma (1)

Violeta africana, cunoscuta la noi sub numele de Violeta de Parma sau Saint-Paulia este una dintre cele mai iubite si mai populare flori de apartament. Si nu-i deloc intamplator. Violeta de Parma este una dintre cele mai usor de intretinut plante de apartament, este extrem de decorativa si voarte adaptabila.

Violeta de Parma se preteaza perfect pentru pervazul ferestrelor, se simte bine in bucatarie si este extrem de decorativa indiferent de locul in care este asezata. Culorile florilor, de care te poti bucura toata timpul anului, variaza de la  violetul intens, pana la albastru, roz si alb. Exista si violete africane cu flori rosii, dar sunt ceva mai rare si exista Violete cu flori batute si in doua culori.

Violeta africana este originara din Africa Centrala. Violele de Parma sunt plante perene, infloresc aproape tot timpul anului, dar inflorirea este mai abundenta din primavara pana toamna, iarna – datorita luminii mai putine, fiind perioada de repaus, cand planta nu mai face flori sau face flori putine.

Violeta de Parma are nevoie de lumina, dar nu trebuie asezata sub bataia directa a razelor de soare, cel mai bun loc fiind ferestrele nordice sau vestice.

Trebuie udata cu apa la temperatura camerei, direct pe sol fara a atinge frunzele sau in farfuria ghiveciului. Nu lasa apa sa stea in farfurie pentru ca nu-i place. Temperatura de confort este cuprinsa intre 20-22 ºC, pentru ca violeta africana sa infloreasca. Solul trebuie constat fertilizat cu fertilizator lichid, o data la doua saptamani de primavara pana toamna si o data pe luna in timpul iernii.

Inmultirea Violetelor este foarte simpla si se face direct prin divizarea tufelor sau prin butasi de frunza, care se pun direct in pamant. Este recomandat sa rupi din cand in cand frunzele de la baza tufelor, pentru a stimula productia de flori.

Violeta de Parma are nevoie de apa, dar prefera un mediu uscat. Excesul de umiditate duce la ingalbenirea frunzelor si poate provoca putrezirea radacinilor. Eviti aceste situati drenand corect vasul. Este important sa fie udata cu apa la temperatura mediului, in caz contrar, frunzele se pateaza.

Este ideal daca ii poti schimba pamantul la fiecare sase luni, cel mai bine prinavara si toamna. Foloseste un pamant amestecat cu nisip care poate drena bine apa.

Violeta africana rezista la temperaturi de minim 8-10 ºC. La frig va inflori excesiv, dar florile isi vor schimba culoarea. Cand este foarte cald violeta nu infloreste deloc.

Sursa foto: pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.