Violete de Parma, sfaturi de ingrijire

violeta de parma

Violeta de Parma este o mica bijuterie. Nu exista casa in care aceste flori minunate sa nu se adaptateze si nu exista sa nu le poti creste in casa. Minunat este ca Violeta de Parma este inflorita, daca este ingrijita cum trebuie, de la 1 ianuarie, pana la 31 decembrie.

Afla cele mai bune sfaturi de ingrijire asftel incat sa te poti bucura de aceasta planta in casa, in gradina sau pe terasa.

♦ Violeta este o planta foarte comoda. Nu creste foarte mare, dar este bogata, eleganta, decorativa si foarte usor de ingrijit. Violeta este o planta din familia gesneriaceaelor, adusa din Africa si aclimatizata in toata lumea, care se ingrijeste usor si infloreste in toate anotimpurile.
♦ Prin incrucisarea diferitelor specii si prin mutatii genetice a rezultat bogatia de violete hibride de astazi, care acopera tot spectrul de culori, de la nuantele alb-verzui, pana la visiniu inchis sau verde, ori pana la cele care contin cate trei culori pe aceleasi petale, de la clasicul violet pana la alb pur.
♦ Violetele africane nu sunt pretentioase, sunt usor de ingrijit chiar si de catre incepatori si se adapteaza rapid la orice mediu atata vreme cat vor avea minimum de lumina naturala necesara.
♦ Violeta are nevoie de pamant obisnuit cu ph acid. si mai bine este daca il amesteci cu perlit (o roca vulcanica, ce retine apa in exces apoi o elibereaza treptat din nou in sol) si cocopeat (invelisul de la nuca de cocos maruntita fin).
♦ Din sase in sase luni (in august si in februarie, martie) este bine sa-i schimbi pamantul.
♦ Violeta iubeste solul usor umed.
♦ Sa nu-i pui niciodata apa direct in ghiveci. Frunzele plantei nu trebuie udate. Apa se pune doar in farfurie si dupa 20 de minute, excesul se arunca.
♦ Violeta africana iubeste aerul umed. Asta le face ideale pentru baie si bucatarie. Aceste plante prefera camerele cu umiditate buna si nu se simt bine intr-o atmosfera uscata.
♦ Violetele au nevoie de lumina, dar nu trebuie lasate in razele directe ale soarelui. Ideale sunt ferestrele catre est, vest sau nord.
♦ Temperatura ideala este de 19-26 de grade Celsius. Dincolo de aceste temperaturi procesul de crestere si inflorire scade.
♦ Un ingrasamant bun poate ajuta plantele sa aiba frunze proaspete si sa infloreasca des. Ideal este un ingrasamant care are o proportie de azot, fosfor si potasiu echilibrat, ideal 12:12:12, sau 5:7:6, sau 24:20:22, in functie de fertilizator.

Un sfat: pentru curata praful de pe frunzele de Violeta de Parma cu un pamatuf  cu parul moale si fa asta de doua ori pe luna.

Sursa foto: pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.