Zambile in ghiveci. Bucurii de primavara

Zambile in ghiveci

In majoritatea cazurilor, zambilele in ghiveci sunt pregatite sa infloreasca la inceputul lunii martie, undeva in jurul datei de 1-8 martie. Iar data nu este deloc intamplatoare, evident.

Zambile in ghiveci (1)Pentru plante frumoase in ghiveci bulbii de zambile trebuie sa fie santosi, mari, tratati chimic si termic. Bulbii sanatosi sunt intregi mari si grei si au un diametru de 16-19 centimetri. Diametrul bulbilor este mereu proportional cu marimea florilor. Bulbii mari fac flori sanatoase, cu tulpina groasa si floarea mare. In plus, in cazul bumbilor mari este posibil sa apara chiar doua tije florale. Pentru a avea zambile in ghiveci in martie, bulbii trebuie plantai toamna, in octombrie, noiembrie, in vase individuale, intr-un sol format din pamant de gradina si putina turba.

Bulbii se pun doar cu varful in pamant intr-o adancitura mica, trei sferturi din bulb trebuie sa ramana la suprafata, liber. Dupa aceasta plantare vasele se tin la loc intunecat si rece, cu temperaturi de 8-10°C vreme de cel putin opt-zece saptamani. In aceasta perioada bulbii vor forma radacina. Trebuie udati doar de doua-trei ori in acest interval, plus o udare imediat dupa plantare. camera in care stau trebuie bine ventiala pentru a nu forma mucegaiuri.

  • Brazi pentru ghiveci

    Zambila este prin excelenta o planta sensibila la ger, astfel ca temperaturile in camera de iernare nu trebuie sa scada sub zero. La finalul perioadei de hibernare in varful bulbilor trebuie sa apara o mica tulpina. Acesta este momentul in care plantele trebuie trebuie duse intr-o zona mai calda, la o temperatura de 16°C. Daca vrem sa infloreasca la inceputul lui martie atunci ghivecele se scot la sfârşitul lui ianuarie. Daca vrem sa infloreasca de 8 martie atunci scoatem ghivecele la inceputul lui februarie.

  • Cum faci usoara viata plantelor din ghiveci

    Pentru formarea rozetei planta are nevoie de circa patru saptamâni. Dupa ransferul la caldura solul trebuie udat. In timpul zilei ghivecele trebuie ferite de lumina intensa, iar treptat, dupa ce se acomodeaza se pot lasa in lumina deplina, mai departe este doar o chestiune de timp și de soi, fiecare din bulbi urmand sa produca o tulpina de zambila, in culoarea sa.

    Important de retinut ca prin controlarea temperaturii poti grabi sau intârzia inflorirea şi astfel obtii cele mai bune rezultate.

Sursa foto: pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.